Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Suffolk Punch

Suffolk Punch, Suffolk Draft, suffolkinhevonen

Suffolkinhevonen yleisesti


Rotua edustaa kuvassa ori
Eyke Sovereign,
Ridgewind Suffolk Farm.

Suffolkinhevonen on raskasrakenteinen, rautias työhevosrotu. Se on kotoisin eteläisestä Englannista, Suffolkin ja Norfolkin maakunnista. Rodun edustajia on Hemsburyssa kasvatettu läpi lähes koko tilan historian, vaikka tuntiratsuina niitä ei juuri näekään.

Suffolk on tietyssä mielessä juuri sentyyppinen hevonen, jollaista suomenhevosesta taannoin haluttiin: suurikokoinen, rehti ja rautias. Erona suomenhevoseen on kuitenkin jykevämpi, selvästi massiivisempi rakenne, eikä esteradoille näillä hevosilla päästä. Brittein saarten vanhimpana raskaana työhevosrotuna Suffolk on kuitenkin tehnyt tärkeää työtä, ja vaikuttanut moniin muihinkin eurooppalaisiin työhevosrotuihin.

Säkäkorkeus on usein noin 165-178 senttimetriä ja paino lähemmäs tonnin. Parhaiten rodun tunnistaa kuitenkin sen rautiaasta väristä, joka on ainoa sallittu vaihtoehto. Eri sävyjä löytyy toki, ja erona muiden rotujen rautiaisiin (englanniksi 'chestnut') kirjoitetaan Suffolkinhevosten väri perinteisesti 'chesnut' ilman ensimmäistä t-kirjainta.
Kaula on kaareva, selkä lyhyt ja lavat vahvat, ilme älykäs ja pää usein hiukan kyömy. Takaosassa on voimaa, vaikkei suffolkinhevonen käytäkään sitä quarterin tapaan nopeisiin käännöksiin, vaan vetämiseen. Hyväkavioisuutta ruvettiin valvomaan jalostuksessa tarkasti aiempina vuosina, ja juuri siksi suffolkinhevoset tunnetaankin nykyään kavioistaan.

Käyttötarkoitus

Suffolk on aina ollut työhevonen, savisessa maastossa se jaksaa vetää kyntöauraa ja metsässä tukkeja. Nykyään se toimii myös näytös- ja valjakkohevosena, tai miksei vaikka terapiaratsunakin. Suffolkit tunnetaan niiden suuresta voimasta, kestävyydestä, terveydestä ja tottelevaisuudesta - lempeä jättiläinen sopii sisukkaiden ja ystävällisten hevosten kuvailuun paremmin kuin hyvin.
Kuten moni muukin raskas vetohevosrotu, suffolk on käynyt harvinaiseksi. Lähinnä niitä löytyy Briteistä ja Yhdysvalloista työhevosten ystävien tiloilta. Ahkerat ja hyväluonteiset hevoset kannattajineen pitävät kuitenkin varmasti huolen siitä, että kaunis rotu säilyy.


Jason Rutledgen suffolkinhevosori Eyke Sovereign työvaljaissa auttamassa maatöissä.
Kiitokset kuvasta Ridgewind Suffolk Farm, Virginia.
Image provided by Ridgewind Suffolk Farm, Virginia.

©2019 ✤ Hemsbury Stables ✤ - suntuubi.com